16 Kasım 2012 Cuma

Bulut Depolama Servisleri


Bulut bilişim yatırımları artıyor. Bulut depolama servisleri de. Bazıları free alan vermiyor, bazıları 20 GB üzerinden, bazıları 50 GB üzerinden, bazıları aylık, bazıları yıllık vs şekillerde fiyatlandırma mekanizmasına sahip. Bazıları sadece web arayüzü ile erişim sağlıyor, geneli masaüstü uygulamasına sahip, vs vs. Hasılı, en kullanışlı, en iyi, en popüler bulut depolama servislerinin fiyatlarını karşılaştırdık (bu çalışmaya ilk üyelikte ücretsiz alan sağlamayan servisler --Mozy Stash gibi-- dâhil edilmedi).

Önce sağladığı ücretsiz/free alanı en yüksek olandan en düşük olana doğru bu servisleri sıralayalım (görüleceği üzere servisler genelde 5 GB free alan sağlıyorlar):

Adrive*
50
IDriveSync
10
SkyDrive
7
MegaCloud
8
Amazon Cloud Drive
5
Amazon Cloud Drive
5
Google Drive
5
OpenDrive
5
SugarSync
5
Ubuntu One
5
iCloud
5
Box
5
Yandex.Disk**
5
CloudMe
3
ElephantDrive
2
Dropbox
2
Syncplicity
2
Yousendit
2


*Adrive, ücretsiz sağlanan alanlarda en üstte; ama 50 GB free alan sağlayan bu Personal Basic seçeneği sadece web arayüzü ile kullanılabilmektedir. Yani, masaüstü uygulaması sağlamıyor Adrive bu durumda.
**YandexDisk 3GB ile başlıyor; ama uygulamayı bilgisayara kurunca +2GB, arkadaş davet ettikçe de 10GB'ye kadar artabilmektedir; arkadaş daveti vs kesin sonuç vermeyebileceğinden, ücretsiz alanı 5 GB olarak ifade ettik.

Bulut depolama servislerinin ücretlerin karşılaştırırken bunların hepsini elma elma haline getirmeye çalıştık, yani benzeştirdik hepsini (sanki karşılaştırma yapmayı zorlaştırmak adına hepsi birbirinden farklı alanlar üzerine fiyat belirtmişler). 
Biz, 100 GB kapasiteyi baz aldık fiyatlamalarda. Buradan hareketle de ilgili servisin 1 GB depolama alanı için aldığı fiyatı bulduk. En ucuzdan en pahalıya göre sıralama TL olarak aşağıdadır.


Depolama Servisi
TL/GB
Web Sitesi
IDriveSync
0,0593
www.idrivesync.com/pricing
Amazon Cloud Drive
0,0750
www.amazon.com/clouddrive/manage/
Amazon Cloud Drive
0,0750
www.amazon.com/clouddrive/manage/
SkyDrive
0,0775
skydrive.live.com/options/Upgrade
Google Drive
0,0899
support.google.com/drive
OpenDrive
0,0900
www.opendrive.com/pricing
ElephantDrive
0,1793
home.elephantdrive.com/plans-and-pricing/
MegaCloud
0,1799
megacloud.com/pricing
Dropbox
0,1799
www.dropbox.com/pricing
Adrive
0,2500
www.adrive.com/plans
CloudMe
0,2684
www.cloudme.com/en/pricing
SugarSync
0,2700
www.sugarsync.com/plans/
Ubuntu One
0,2700
one.ubuntu.com/services/
iCloud
0,3000
apple.com/icloud/includes/lightbox-storage.html
Syncplicity
0,5400
www.syncplicity.com/products/pricing
Box
0,7200
www.box.com/pricing/
Yousendit
3,5980
www.yousendit.com/compare-plans

Eklemeler

Yousendit, hayli pahalı görüldüğü üzere, sanıyorum bunun sebebi, aylık 15 dolar karşılığında sınırsız depolama alanı sunuyor olmasından ötürü ki bence kötü bir pazarlama.

Dropbox ile MegaCloud'un birim fiyatları aynı idi; ama MegaCloud 8 GB free alan sağladığı için MegaCloud sitesi 1 üste yazıldı.

Amazon, Skydrive, iCloud servislerine sadece yıllık üyelik yapılabilmektedir.

Bu listeye bazı bulut depolama servisleri alınmadı. Sebepleri aşağıda açıklıyorum:
  • Acronis birim fiyatı en ucuzu idi, ama Net Drive özelliği olmadığı için liste dışına çıkartıldı.
  • Memopal, Acronis'den sonra en ucuzu idi; ama Google Drive ya da Dropbox mantığından nispeten farklı olarak backup işlevi görmekteydi. Mimedia, Wuala ve SOS siteleri de Dropbox veya G Drive gibi olmadığı için liste dışı kaldı.
  • Birim fiyatı en düşük sırasında iDrive'dan sonra Comodo Backup var idi; ama o da daha çok backup mantığında olduğu için liste dışı bırakıldı.
  • Dell DataSafe Online liste dışı bırakıldı; çünkü, daha önce Dell'den bir yedekleme paketi satın alınmış olması şartı var sistemi kullanabilmek için.
  • ElephantDrive görsel olarak çok kalitesiz.
  • Jungle Disk de liste dışı bırakıldı; çünkü 5 GB kapasiteli ücretsiz disk alanını ancak kredi kartı bilgisi verilince sağlıyordu.
  • Yandex Disk’in ücretli seçeneği bulunmuyor.

Ülkemizden: TTNET’in buluttdepo hizmeti var; ama sadece TTNET aboneleri kullanabiliyor (ben kullanamadım:). Aynı şekilde NetDisk’i var; ama oda TTNET abonelerine özel ve gidip satın almak gerekiyor, paket gibi.

Sonuç:
18 adet bulut depolama servisinden bahsettik. Google Drive ve Dropbox kullanıyorum ben; ama açıkçası IdriveSync, CloudMe, Ubuntu One ve SugarSync bulut servislerini hayli kullanışlı/başarılı buldum. IdriveSync'in, hem en çok free alan sağlayan, hem de ücretli servisinin de en ucuz olduğunu tekrar ifade edelim. IdriveSync, birim  fiyat açısından bakıldığında, kendisine en yakın diğer servisten tam olarak yaklaşık %21 daha avantajlı.


bu da cloud resmi 

Yasal Uyarı Metni:

Masyon.com'a bu blogdaki yazıların tüm hakları Masyon'a aittir ve bu sayfaya aktif bağlantı sağlanmak kaydı ile kısmi olarak (yazının tamamı kullanılmadan) tekrar yayınlanabilir. Metnin kullanılması halinde bilgi@masyon.com adresine de bilgilendirme yapılması rica olunur.

2 yorum:

  1. O değilde bulut depolama sistemleri sayesinde kimin eli kimin cebinde belli değil. Tam bir kaos.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...