4 Aralık 2012 Salı

İnternetten Güvenli Ödeme Sistemleri ve BKM Express



Yakın zamanda yeni 1 ödeme sistemi daha piyasaya girdi, BKM Express, sloganı da "internetten güvenli ödeme sistemi". Bankalararası Kart Merkezi (BKM)* tarafından  geliştirilen ve işletilen sisteme, 4 Aralık 2012 itibariyle tam 10 banka dâhil ve 33 işyeri üye olmuş durumda, yakın zaman da 28 işyeri daha üye olacakmış, listeye buraya tıklayarak erişebilirsiniz.

İnternet üzerinden alışverişlerde en güvenli ödemeyi sanal kart sağlıyordu diyebiliriz aslında; çünkü siteye kart bilgilerinizi değil de internet bankacılığı üzerinden belli bir süreliğine kredi aktardığınız sanal kart numaranızı giriyordunuz. Kart numaranız başkasında olsa bile sorun olmuyordu. Bunun yanında çeşitli ödeme sistemleri var, meşhur Paypal ve Türkiye’de de önde gelen ipara sistemi var; ama bu siteler aslında sadece kolaylık sağlıyor, yani her alışverişte kart numarası girmemizin önüne geçiyor.

BKM Ekspress üyeliğinde, siteye sadece kartınızın ilk 6 hane ve son 4 hanesini tanımlıyorsunuz. Bu yönü ile bakıldığında sanal karttan bile daha güvenli olduğu söylenilebilir. Bankalararası Kart Merkezi’nin himayesinde olmasa pek de mümkün olmazdı diyebiliriz. BKM Ekspress’e üye olurken cep telefonu bilgisi de bankanızdan otomatik çekilliyor ve üyeliğiniz telefonunuza gelen mesajdaki kodu sisteme girmenizle gerçekleşiyor. Buraya kadar herşey çok güzel.

Gelelim siteye giriş (login) bilgilerinin korunmasına (bu da sanal karta göre hayli dezavantajlı duruma düşürüyor sistemi); BKM Ekspress üyesi herhangi bir e-ticaret sitesinden alışveriş yaparken BKM Ekspress ödeme sistemi tercih edildiğinde hali ile BKM Ekspress’e login olunması gerekiyor. Bu login bilgilerinin korunması çok hayati; ama görülüyor ki Gmail’deki 2 Step Verification (2 adımlı doğrulama) gibi bir model henüz geliştirilmemiş. Bu da yapıldığı anda sistemin kendini tamamlayacağı kanaatindeyim.

BKM de bu bilgilerin korunması konusundaki sorumluluğu kendisinden tamamen uzaklaştırmış, tabii ki öyle olacak; ama keşke sisteme sms olarak gelen kod yardımıyla giriş yapılabilseydi. BKM Ekspress Kullanıcı Sözleşmesi’nin 5.3. maddesinde "Express Cüzdan" uygulamasının ‘Kullanıcı’ tarafından kullanılması için, Kullanıcı, e-posta adresi ve şifre bilgisini oluşturulur. Bu bilgilerin güvenliği ve gizliliği 'Kullanıcı'nın sorumluluğunda olup 'Kullanıcı' e-posta adresi ve şifre bilgilerini üçüncü kişilerle paylaşmayacağını kabul ve taahhüt eder. 'Kullanıcı', kendisine ait e-posta adresi ve şifre ile gerçekleştirilen işlemlerin kendisi tarafından gerçekleştirilmiş olduğunu, bu işlemlerden kaynaklanan sorumluluğunun kendisine ait olduğunu; bu şekilde gerçekleştirilen iş ve işlemleri kendisinin gerçekleştirmediği yolunda herhangi bir def'i ve/veya itiraz ileri süremeyeceğini ve/veya bu def'i veya itiraza dayanarak yükümlülüklerini yerine getirmekten kaçınmayacağını kabul, beyan ve taahhüt eder.” demektedir. Bu arada, hemen belirtelim; Dropbox, bazı kullanıcılarının şifrelerini çaldırdıktan hemen sonra, Gmail’deki sistemin aynısını hemen kullanmaya başlamıştı.

Hasılı, hayatımıza güzel bir ödeme sistemi daha girmiş oldu diyebiliriz, hem de hayli farklı şekilde. AMA, sisteme üye e-ticaret sitelerinin sayısının artması lazım, hem de çok.

bkm express logo
BKM Ekspress sistemine dâhil olan bankalar: Akbank, Bank Asya, FinansBank, Garanti, ING Bank, TEB, Türkiye İş Bankası, Vakıfbank, Yapıkredi, Ziraat Bankası. Diğer bankalar çok yakında sisteme dâhil olacaklarmış.


Bu yazıyı neden yazdık:

Sitelerin güvenilirliği bizim için çok önemli ve hep değindiğimiz üzere kredi kartı ile tahsilat yapan e-ticaret sitelerinin ödeme sayfalarında eğer SSL sertifikası yok ise bu siteler ürünleri ne kadar ucuza satarsa satsın, Masyon.com olarak sitemizde bunlara yer vermiyoruz ve kendilerine de e-mail yolu ile ulaşıp, bu problemi en kısa sürede halletmeleri gerektiğini söylüyoruz.

--
*BKM Hakkında:

1990 yılında 13 kamu ve özel Türk bankasının ortaklığıyla kurulan Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) faaliyetleri, ödeme sistemleri içerisinde; nakit kullanımı gerekmeksizin her türlü ödemeyi veya para transferini sağlayan veya destekleyen, sistem, platform ve altyapıları oluşturmak, işletmek ve geliştirmektir.

Kredi kartı ve banka kartı uygulaması içinde bulunan bankalar arasında uygulanacak prosedürleri geliştirmek, standardizasyonu sağlamaya yönelik çalışmalar yaparak kararlar almak, Türkiye genelinde uygulamalar ile yurtiçi kuralları oluşturmak, bankalar arasındaki takas ve hesaplaşmayı yürütmek, yurtdışı kuruluş ve komisyonlarla ilişkiler kurmak ve gerektiğinde üyelerini bu kuruluşlarda temsil etmek, halen her banka tarafından devam ettirilen işlemleri daha güvenli, süratli ve daha az maliyetli tek bir merkezden yürütmek BKM'nin ana faaliyetleri arasındadır.

Daha fazla bilgi için: http://www.bkm.com.tr/index.aspx

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...