25 Ekim 2012 Perşembe

Samsung Galaxy Note 2 İncelemesi

Samsung, zaman içinde çok büyük el cihazları üretti, ancak birkaç ikonik statüsüne erişti. Şirketin bu büyük başarısını; yüksek adaptasyon yeteneği, trendleri sıkı takip ve diğerlerinin başarılı formüllerini geliştirme konusundaki püf noktalar oluşturmaktadır.

Geçen yıl çıkartılan, 5.3" yarı akıllı telefon yarı tablet Galaxy Note mobil pazarda bütünüyle niş bir ürün olarak zirvelere oynadı; ama Samsung herhangi bir gönül rahatlığı emaresi sergilemiyor ve 1 yıl sonra 5.5" Phabletini (tablet-telefon) (Phablet nedir: http://goo.gl/51Lc3) çıkartıyor: Galaxy Note 2.

Samsung Galaxy Note 2, iki kat işlemci gücü, yepyeni bir ekran ve daha büyük batarya ile geliyor.

Samsung Galaxy Note 2'nin Temel Özellikleri


  • 21 Mbps HSDPA ve 5.76 Mbps HSUPA desteği ile Quad-band GSM ve quad-band 3G
  • Opsiyonel LTE bağlantı
  • Ekran: 720 x 1280 pixel HD, 5.5" (~267 ppi pixel yoğunluğu) 16M Super AMOLED capacitive 
  • Ekran koruması: Corning Gorilla Glass 2
  • TouchWiz özellikli Android OS v4.1 (Jelly Bean)
  • 1.6 GHz quad-core Cortex-A9 CPU, Mali-400MP GPU, 2GB RAM, Exynos 4412 Quad chipset
  • LED flaşlı 8 MP geniş açılı otofokus özellikli kamera.  Yüz, gülme ve göz kıprma algılama özellikli.
  • 30fps'de 1080p HD video kaydı
  • 16/32/64 GB dahili hafıza, microSD slot
  • Dual-band Wi-Fi 802.11 a/b/g/n desteği
  • GPS ve dijital pusula
  • NFC destekli
  • Stereo Bluetooth v4.0
  • RDS'li (radyo sinyalleri üzerinden sayısal bilgi aktarma sistemidir) FM radyo
  • microUSB port
  • Accelerometer, denge çarkı (gyroscope) and yakınlık sensörü
  • Standart 3.5 mm audio jack
  • Kalınlık: 9.4 mm
  • Ağırlık: 183 gr
  • 1.9MP ikincil ön kamera
  • 3100 mAh batarya

Samsung Galaxy Note 2'nin Ana Dezavantajları


  • Büyük ekranı tek el ile kullanımı zorlaştırmaktadır.
  • Özel kamera tuşu bulunmamaktadır.
  • Tamamı plastikten yapılmıştır (diğer türlü de olsa muhtemelen çok ağır olacak idi).

Ekranında büyük bir güncelleme yapılan Samsung Galaxy Note 2'de PenTile matrix kullanılmıyor. Ekstra güçlü chipsete sahip olan bu phablet gelişmiş S Pen ile birlikte gelmektedir. İnce yapısı Note 2'yi selefinden daha iyi kullanma olanağı sunmaktadır.

Telefonun boyutu 5.3'ten 5.5"e yükseltilirken, en boy oranı da 16:10'dan 16:9'a değiştirilmiştir.

Galaxy Note 2, selefinden sadece %2 daha fazla yüzey alanına sahiptir. Hali ile, çözünürlük de bu değişimlere uyum sağlamak için değiştirildi. Note 1 1280x800 pixel çözünürlüğe sahip iken Note 2, 1280x720 pixel çözünürlüktedir.

Note 2'nin pixelleri ve alt pixelleri Note 1'e göre farklı şekilde dizilmişlerdir ve bu, ekran netliğini artırmıştır.

Pixel Düzeni (pixel arrangements)
Soldaki: Galaxy Note 2, Sağdaki: Galaxy Note 1
Görüntü ayarlarındaki diğer önemli değişiklik de, otomatik parlaklığın açık olması ile birlikte parlaklık kaydırıcısının aktif kalmasıdır.

Görüntü testlerinde Galaxy Note 2 AMOLED ekran olmasına rağmen iyi parlaklık gösteriyor. Güneş ışığı altında okuma da iyiydi.

Daha Büyük ve Rahat S PEN

Note 1'deki S PEN 10.4 cm uzunluğunda ve 5 mm kalınlığında idi, Note 2'deki S PEN ise 11.3 cm uzunluğunda ve 7 mm kalınlığında. Cihazın ebatları ile birlikte S PEN'in boyutlarında da artış olmuş.

Aynen Note 1'de olduğu gibi, Note 2'de de S PEN cihaz tarafından belli mesafeye kadar algılanabilmektedir. Bu özellik, "air view" olarak adlandırılmaktadır.

Galaxy Note 2 deneyiminde çok önemli bir noktada duran S PEN, sadece parmaklarla bile kullanabilecek çok çeşitli özelliklere sahiptir. İşaretlerle birçok özellik aktif hale getirebilmektedir. Örneklendirmek gerekir ise, @ işareti e-mail'i, ? işareti aramayı, # işareti numara çevirmeyi, ~ işareti metin göndermeyi aktif hale getirmektedir. Bunların yanı sıra, fonksiyon seçilmek suretiyle birçok yeni komut da kullanıcı tarafından atanabilmektedir.

Sentetik Karşılaştırma

Samsung Galaxy Note 2 phablet, Samsung yapımı Exynos 4412 Quad  chipsete (4 Cortex A9 çekirdekli 1.6 GHz, 2GB RAM ve Mali-400 GPU) sahiptir. 

Pi karşılaştırmasında Note 2'yi sadece Quad-Core Krait işlemcili LG Optimus G (1.7 GHz Tegra 3 destekli, HTC One X+ da bu şekilde) geçmektedir.

Multithreaded performans testlerinde Krait, A9'dan daha iyi olduğunu kanıtlıyor. Geenbench 2 Exynos chipsetlerine çok benziyor. Exynos, Snadragon S4 Pro ve Apple A6'dan daha yüksek dereceleniyor.

Aşağıda, Note 2'nin bazı telefonlarla işlemci ve grafik açıdan karşılaştırmaları görülebilir (değerler küçüldük mi, yoksa arttıkça mı iyi anlama geldiği başlıkların altında belirtilmiştir. "Lower is better" ifadesi değer küçüldükçe daha iyi olduğu anlamındadır).







Ses Komutları ve Arama

Hoparlör testelerinde Note 2 iyi bir derece verdi, bu çevresel seslerden olabildiğince az etkilenmenizi sağlayacağı anlamına gelmektedir; ama bu konuda HTC Desire ve Motorola RAZR XT910 çok daha iyi bir performans sergiliyor.

TouchWiz Müzik Oynatıcı

Samsung Galaxy Note II TouchWiz müzik oynatıcısının güncellenmiş versiyonunu kullanıyor ve cihazda 7.1 kanallı sanallaştırmayı destekleyen ses geliştirme teknolojisi olan SoundAlive aktiftir.

Telefonda Sony Ericsson telefonlardaki SensMe özelliğine benzer ve Music Square olarak adlandırılan bir özellik vardır. Bu özellik, müzik parçalarının otomatik olarak "heyecanlı, tutkulu, eğlenceli vs" olarak çeşitli kategorilerde sınıflandırılabilmesini sağlamaktadır. Ortam oynatıcısı, DLNA'i desteklemektedir. DLNA desteği, telefonun hafızası ile sınırlı kalınmaması anlamına gelmektedir; yani, Wi-Fi ile bağlantılı tüm cihazlardaki şarkılara erişilebilmekte ve onlar dinlenebilmektedir.

Video konusuna gelindiğinde, Full HD videoların oynatılmasında herhangi bir sorun yaratmayan Note 2, .wmv, .avi, .mp4, .mkv vb video formatlarını desteklemektedir. Herhangi bir videonun adı ile altyazısının adının aynı olması gerekliliği ortadan kaldırılmış; çünkü cihaz gayet etkili şekilde tüm altyazıları taramaktadır ve kullanıcının altyazıyı seçmesini sağlamaktadır. Video oynatıcının ayrıca pop-up özelliği bulunmaktadır ki bu, videonun kayar şekilde pencereler üzerinde gezinmesini sağlamaktadır ve böylelikle video izlenirken başka işlemlerin yapılması mümkündür.


Samsung Galaxy Note 2'deki Pop-Up özelliği sayesinde videonun farklı pencerelerde gezinmesi 

8 MP Arka, 1.9 MP Ön Kamera

Samsung Galaxy Note 2'nin ana kamerası 3264 x 2448 pixel ve 1080p kalitesinde video çekebilmektedir.

Aşağıda Note 2'nin çeşitli akıllı telefonlarla resim kalitesi karşılaştırmasını gösteren imajları görebilirsiniz:
ISO 12233 Chart'a göre çeşitli akıllı telefonlarla çekilen resimler
Renkli çekimlere göre çeşitli akıllı telefonların karşılaştırılması

Video Kamera

Video kamera arayüzü fotoğraf arayüzüne benzerdir. Kayıt esnasında 6MP kalitesinde fotoğraf çekilebilmektedir ve tek bir dosyada birden fazla parçadan oluşan video çekilmek istendiğinde pause butonu kullanılabilir.

Kamera 1/2x yavaş .ekim, 2x hızlı çekim efektleri uygulabilmektedir. Full HD videolar bitrate değeri 19 - 17 Mbps aralığında değişen MP4 formatında kaydedilmektedir. Framrate (kare hızı) değeri de 30 fps'dir. 

Note 2'nin çeşitli akıllı telefonlarla iyi, düşük  ışık altında video kalitesi karşılaştırması için http://goo.gl/mk20j bağlantısı ziyaret edilebilir.

Tarayıcı

HTML 5'i destekleyen tarayıcıda, hem 2 parmak hareketi ve hafif vurma ile yakınlaştırma yapılabilmektedir. Sitelere offline olarak bakmak için "save for offline viewing", "sayfada arama" gibi hoş özellikleri bulunan tarayıcının güzel 1 diğer özelliği de "yazdır" seçeneğidir ki bu sayede web sayfalarının çıktıları doğrudan mobil telefondan alınabilmektedir; ama maalesef bu özellik sadece Samsung yazıcılarla çalışmaktadır.

Adobe resmi olarak Jelly Bean üzerinde Flash'ı desteklememektedir; ama bu, harici olarak yüklenebilmektedir. 1080p Youtube videolarının sorunsuz çalıştığı görülmektedir; ama yine de sitelerin HTML5 versiyonlarını ziyaret etmek daha iyi bir seçenek olur. Youtube HTML 5'i desteklemektedir.

Planlayıcı ve Uygulamalar

Samsung Galaxy Note 2'de varsayılan olarak kurulu çok sayıda iyi uygulama bulunmaktadır. Bunların birçoğuna da S Pen ile erişilebilmektedir.

Samsung, Note 2'de kendi bulut depolama servisi S Cloud'u aktif olarak sunmaktadır. S Cloud, kişi listesini, takvimi, S notları, yedekleri vs senkronize edebilmektedir. İstenilmeyen şeylerin yedeğinin alınması engellenebilmektedir, ayrıca otomatik yedekleme de zamanlanabilmektedir.

S Cloud ile Dropbox birbirine bağlanabilmektedir. Bu yapıldığı takdirde Dropbox'taki resim ve videolar Note 2'nin galerisi ile senkronize olmaktadır. Note 2, bu senkronize işlemlerinin internete sadece Wi-Fi ile bağlı iken gerçekleşmesine olanak vermektedir.

Phablet'in ekran kaydı (screen recording) özelliği de bulunmaktadır. Bu sayede, o anda ekranda ne olduğu (S Pen ile çizilenler de dâhil) kaydedilebilmektedir. Cihaz, üstelik kayıt esnasındaki sesli yorumları da yakalamaktadır. Ekran kaydı, Anasayfa ve Ses Artırma tuşlarına basılı tutularak aktifleştirilmektedir.

Batarya Ömrü Test Sonuçları

Galaxy Note 2, 3100mAh bataryaya (Galaxy S3'ten 1000mAh daha fazla, Motorola RAZR MAXX'tan ise 200mAh daha az) sahiptir.

Konuşma: 3G modunda 17 saat konuşma, 2G'de yaklaşık 35 saat
Web: AMOLED ekranlar web konusunda çok verimli olmasalar da Note 2 ile 9 saat kadar internette gezinilebilmektedir (Motorola RAZR MAXX'tan 20 dakika daha az)
Video: %100 dolu iken 11.5 saat sonra %90'a düştü batarya seviyesi. 

Aşağıda; konuşma, web ve video konularında Samsung Galaxy Note 2'nin şarjının ne kadar gittiği ve hangi akıllı telefondan iyi/kötü olduğuna dair karşılaştırmayı görebilirsiniz:
Samsung Galaxy Note 2'nin konuşma süresinin bazı akıllı telefonlarla karşılaştırılması. Motorola Razr serisi konuşma süresi açısından Note 2'den daha iyi.
Samsung Galaxy Note 2'nin video oynatma süresinin bazı akıllı telefonlarla karşılaştırılması
Motorola Razr serisi video oynatma süresi konusunda Note 2'den daha iyi. iPhone 5 Note 2'den daha kötü.
Samsung Galaxy Note 2'nin internette gezinme süresinin bazı akıllı telefonlarla karşılaştırılması
iPhone 5 ve Motorola Razr Maxx webde gezinme konusunda Note 2'den daha iyi.


---
Yasal Uyarı Metni:
Masyon.com'a bu blogdaki yazıların tüm hakları Masyon'a aittir ve bu sayfaya aktif bağlantı sağlanmak kaydı ile kısmi olarak (yazının tamamı kullanılmadan) tekrar yayınlanabilir. Metnin kullanılması halinde bilgi@masyon.com adresine de bilgilendirme yapılması rica olunur.
---
Bu inceleme, gsmarena.com sitesinde yayınlanan yazıların kısmi çevirisidir. Orijinal yazılara http://goo.gl/RGJHU ve http://goo.gl/5AYjm bağlantılarından erişilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...