15 Ekim 2012 Pazartesi

Sinema: Başrolde İstanbul

İstanbul, beyaz perdeyi ele geçiriyor. Peki sinemadaki İstanbul,
bu şehrin gerçekliğini yansıtıyor mu?

Bu sıralar beyaz perdede İstanbul rüzgarı esiyor! Hayır; yükselen Türk film endüstrisinden bahsetmiyoruz, aslına bakarsanız bu dünkü haber. Şimdilerde konuşulan, çekimleri İstanbul ve Türkiye’nin farklı bölgelerinde yapılan ışıltılı Hollywood filmleri. 

Olivier Megaton'un yönetmen koltuğuna oturduğu ve usta oyuncu Liam Neeson'un arz-ı endam ettiği "Takip: İstanbul" bu rüzgarı ardına alan filmlerden ilki. Çekimleri Eminönü, Balat ve Süleymaniye gibi eski İstanbul bölgelerinde yapılan film, tahmin edileceği üzere şehrin eski ve tam da dünya pazarının ilgisini çekecek otantik çehresini yansıtıyor -ve İstanbulluların bir kısmı, bunun doğruluk payı olmadığı düşüncesinde. Hiç yaşlanmayan ajan 007'nin son filmi "Skyfall" da bu furyaya kendini kaptıranlardan. Şanghay, Londra ve İskoçya'nın yanı sıra, Türkiye'den de sahnelere sahip filmin ülkemizdeki çekimleri, İstanbul ve Adana'da yapıldı. Henüz vizyona girmediği için, Bond'un son harikası, "Takip: İstanbul" gibi acımasızca eleştirilere maruz kalmadı. Ancak bazı izleyicilerin şimdiden filme temkinli yaklaştığı bilinen bir gerçek.

İşte asıl tartışma da burada başlıyor. Büyük bir çoğunluğa göre bu filmler, İstanbul -veya daha geniş bir perspektifle bakmak gerekirse Türkiye- ile alakalı ön yargıları kırmak bir kenara dursun, tüm bunlara destek çıkan bir imaj çiziyor. Fazlasıyla kozmopolit ve her kesime hitap eden şehri hala güvensiz ve zamanın gerisinde yaşayan bir yermişçesine yansıtmak, onlara göre çok büyük bir hata. Ancak bir yandan da filmlerin tanıtım videolarından ziyade sadece birer hayal ürünü olduğunu ve Hollywood’un kendi topraklarına da pek insaflı davranmadığını unutmamak gerek. Peki ya sizce durum ne? İstanbul’da çekilen tüm bu filmler ülkenin imajına zarar mı veriyor; yoksa “reklamın iyisi kötüsü olmaz” deyip oluşacak ilgiden memnun mu olmak gerek?

---

Yasal Uyarı Metni:
Masyon.com'a bu blogdaki yazıların tüm hakları Masyon'a aittir ve bu sayfaya aktif bağlantı sağlanmak kaydı ile kısmi olarak (yazının tamamı kullanılmadan) tekrar yayınlanabilir. Metnin kullanılması halinde bilgi@masyon.com adresine de bilgilendirme yapılması rica olunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...